FRÅGOR

&

SVAR

Turnén genomförs under senvåren 2023, i perioden 23 april - 22 juni. Exakt datum när den lilla turnén kommer till dig sätts i samråd mellan dig som arrangör och ansvarig bokare på United Stage.

Du fyller i bokningsformuläret här. Tänk på att fylla i formuläret noggrant. Varje bokningsförfrågan som fyllts i korrekt gås igenom av turnéns bokningsteam. Ej kompletta bokningsformulär kan vi inte garantera behandlas vidare. Har du vidare frågor kan du kontakta produktionsteamet via info@yaay.se.

Bokningen är öppen mellan 20 januari - 26 februari

Oavsett om du är ny som arrangör eller om du har lång erfarenhet inom yrket så kan du vara med och skapa den lilla turnén.

den lilla turnén är ett projekt med stöd från Kulturrådet för att nå ut till nya spelplatser och skapa nya stopp på turnékartan. Beroende på din erfarenhet och de förutsättningar som finns på plats kommer vi bistå med hjälp för att kunna arrangera konserten på en professionellt hög nivå. Vi har ett dedikerat produktionsteam som du kommer jobba nära och vi kommer även hjälpa att para ihop dig som arrangör med lokala Linnea Henriksson-fans. På så sätt kan vi hjälpas åt att bygga ett värdefullt nätverk av musikälskare i orten och skapa en lokal sammanhållning inför ett arrangemang, detta såväl som kommande. Vår förhoppning med alla som vill vara en del av den lilla turnén är att det finns en ambition om att fortsätta arrangera konserter även efter att vi har varit där. Vi hoppas detta kan bli startskottet, eller en morot för att fortsätta kämpa för en levande livescen i din hemort!

Det ÄR superroligt och det finns massor av olika sätt att göra det på. Mycket handlar enbart om passion och ett jävlar anamma, en del om praktiska saker och hur man sköter ekonomin. Det finns en superbra hemsida som heter arrangorshandboken.se som är en gratis handbok för nya arrangörer med allt du behöver för att våga ta steget. Vi rekommenderar dig också att beställa hem en säkerhetsguide från MSB på deras hemsida.

Och sen finns ju vi här! En spelning är något som skapas tillsammans, även om alla har olika uppgifter. Turnéns produktionsteam finns här för att hjälpa till lite extra, för såväl etablerade som helt nya arrangörer. En levande dialog fram tills arrangemanget är färdigt.

Som arrangör måste du kunna garantera att spelningen går att genomföra tekniskt och säkerhetsmässigt och att lokalen för arrangemanget har rätt förutsättningar för detta. Det är också ditt ansvar att hantera biljettförsäljning samt sköta marknadsföringen för arrangemanget när det gäller annonsering och affischering. Vi sköter övergripande PR för hela turnén och pressförfrågningar hänvisas till oss. Vanligt är att arrangören bistår med kost och logi. Produktionsteamet ser till att du får all info kring produktionen samlad för att kunna göra ditt jobb bra. Detta är det som kallas “rider” och det finns både en “teknisk rider” med all information kring den utrustning vi reser med och vad vi behöver ha förberett på plats, samt en rider med information om turnésällskap, matpreferenser etc.

Att arrangera en spelning är fantastiskt roligt, men kräver en del jobb och en och annan oförutsedd händelse som behöver lösas snabbt. Man är aldrig fullärd, blir aldrig mätt.

Det korta svaret: alla.

Det långa svaret: finns det ett spelställe i stan spelar vi gärna där, men vi är lika öppna för någonting helt annat. Vad finns där du bor? Var “hänger” alla idag? Är det på pizzerian, eller i sporthallen? Finns det en teater som behöver få ljus på sig igen? Eller ett Folkets hus som suktar efter att återigen få vara den givna platsen för samtidens stora popnamn?

Sverige kryllar av mäktiga spelställen, men allt för många används inte längre. Rent tekniskt är det möjligt att genomföra en popkonsert i princip var som helst, men bra att tänka på är att lokalen bör ha rinnande vatten, viss mängd ström, toaletter etc. Våga testa din idé med oss!

Ett slags minimum för att få plats med full produktion är 6m bred och 5m djup. Utöver artist och musiker behöver det finnas plats för ljusrigg, rekvisita samt en monitor-tekniker i anslutning till scenen. Mittemot scenen behöver det finnas en bra plats för FoH-tekniker.

Detta är individuellt från spelställe till spelställe, men det är bra att ha några nyckelroller. Hur ni fördelar dessa nyckelroller är upp till er men produktionsteamet finns som bollplank för att ta fram ett bra upplägg utifrån era förutsättningar.

Inför arrangemanget behöver du som arrangör se till att det finns en ansvarig person som kan vara i kontakt med produktionsteamet för att svara på och stämma av frågor kring tex. inlast, tidsupplägg, matupplägg och var merchförsäljningen sker smidigast. Någon med kunskap kring ljud och ljus behöver gå igenom tekniska förutsättningar så våra tekniker kan förbereda sina jobb på bästa sätt.

På speldagen behöver du som arrangör och den som är tekniskt ansvarig vara på plats och ta emot oss. Vid in- och utlastning behövs “hump”, d.v.s. personer som hjälper turnésällskapet med att lasta in och ut utrustning mellan turnéfordon och scenen. När det är dags för konsert behövs entrévärdar, säkerhetspersonal, garderobspersonal m.fl. Många arrangörer engagerar volontärer och studenter vid sina arrangemang om personalstyrkan inte räcker till.

Priset styrs av biljettpris, kapacitet och vad du som arrangör tror är realistiskt att sälja. När du skickat in din bokningsförfrågan kommer bokningsteamet på United Stage kontakta dig. Beroende på förutsättningar finns det flera sätt att komma överens på och vi kommer tillsammans sätta rätt nivå för just ert arrangemang.

Generellt finansieras en konsert av biljettintäkter, men även av merförsäljning i form av till exempel mat och dryck. Där det inte går att garantera att intäkterna räcker kan man undersöka möjligheten att få hjälp med sin finansiering i form av olika kulturstöd, stipendier och sponsor.

När det gäller kulturstöd finns en del olika bidrag att söka som arrangör. Alla bidrag har olika krav på vem som kan söka och när man kan söka. Börja med att vända dig till din kommun eller region och fråga om de har något stöd man kan söka för att arrangera konserter. På arrangorshandboken.se finns det mer information om att söka kulturstöd.

Ett annat tips är att gå med i Svensk Live, en ideell riksorganisation som samlar arrangörer av livemusik. De kan hjälpa till med att söka olika stöd.

Stödet från Kulturrådet är sökt och beviljat för att delfinansiera projektet att kunna genomföra en produktion av den här nivån på nya platser och i orter där det just nu inte finns så mycket livemusik att ta del av. Vi har också låtit bygga den här hemsidan för att ge fler chansen att bli en del av turnén, samt erbjuda möjligheten att få arrangera sin första konsert med oss.

För att det är viktigt. Återstarten för livebranschen efter pandemin har varit tuff för många. Livebranschen var på många sätt lidande redan innan och man har pratat om “klubbdöden”. Nu rullar turnéerna på igen, men få arrangörer har marginaler att kunna testa något nytt. Turnérutterna blir allt för lika varandra och sätter arrangörer i samma stad i hård konkurrens, samtidigt som allt för många lämnas helt utanför. Dessutom vittnar arrangörerna om förändrat köpbeteende hos publiken där många köper biljett i sista stund, vilket gör det riskfyllt att våga satsa på något annat än säkra kort. Utbudet smalnar av det blir ännu svårare att nå ut till publiken. Konsekvenserna är förödande.

Vi anser att alla har rätt till högkvalitativ livemusik, oavsett vart man bor. den lilla turnén vill göra Sveriges musikscen mer jämställd genom att aktivt leta efter andra ställen än “de vanliga” och bokstavligen välja nya vägar i hopp om att fler följer efter. Vi vill skapa fler stopp på den svenska turnékartan och då krävs det att man vågar satsa. För att visa att det går - så att andra vill följa efter.

Viktigt är att gå via en auktoriserad biljettåterförsäljare. Andrahandssajter säljer oftast biljetter till högre priser och utan garanti för att de är äkta. Det finns ett antal aktörer man kan gå via om man vill ha hjälp med att sälja biljetter till sitt event, bland annat AXS, Ticketmaster, Billetto, Tickster eller Nortic. I vissa fall kan United Stage också hantera det åt er.

Affischering, aktiva sociala medier, kontakta lokal media och engagera publiken. Inga är så bra på att förklara varför man ska se Linnea Henriksson live som hennes egen publik. Därför kommer vi från turnéns sida att aktivt jobba för att sätta ihop dig som arrangör med Linnea Henrikssons fans för att skapa ett lokalt engagemang för arrangemanget, som vi hoppas lever vidare även efteråt för att skapa nya konserter.

Vi önskar också att varje arrangemang har ett lokalt förband, vilket du som arrangör får boka i samråd med produktionen. Ett lokalt förband är, förutom att vara super spännande och roligt, är det ett vinnande koncept för att nå ut.

Som biljettköpare vill man vara med om något unikt. Våga vara personlig i er kommunikation och tryck på det som verkligen sticker ut med just ert arrangemang. Vi kommer också från vårt håll att förse er med promotionmaterial som ni kan använda i er marknadsföring.

Biljettköpare behöver information om vad som gäller kring konserten. Förutom tid för arrangemang och pris, vad är det för åldersgräns? Ljudnivåer? Är lokalen tillgänglighetsanpassad? Kolla på andra arrangörer och hur de kommunicerar med sin publik.

Ja, det är vi! Vi erbjuder möjligheten att bli en del av den lilla turnén och få associationsrätt och synlighet genom olika paket. Är du och ditt företag intresserade, vänligen kontakta Linn.olsson@aller.com.

Saknar du din fråga? Maila oss på info@yaay.se